Morsomme (?) Aglo-glimt...

På fjelltur med Aglo

Høsten 1990 dro en optimistisk gjeng  på skoletur over beryktede Besseggen.

Allerede i første motbakke begynt det å gå trått.  Det ble fort spredning i feltet, og bakerst gikk en del fremmedspråklige elever. Prapee fra Thailand kunne fortelle at hun aldri pleide å gå tur. Det var det ikke tradisjon for i hjemlandet hennes.

Da det hadde gått noen timer, ramlet en av elevene som befant seg i baktroppen og vrikket foten. Humøret sank, og det ble etter hvert klart at baktroppen aldri kunne komme seg over Besseggen før kvelden kom.

Gode råd var dyre, det var ingen av oss som hadde særlig lyst til å overnatte ute. Rektor Bjørn foret stadig elevene med rosiner og håpet at det ville hjelpe på farta og situasjonen. Men redningen kom i form av en mann med en på den tid ganske sjelden mobiltelefon. Han ringte Redningssentralen som sendte et helikopter.  Det tok med seg tre slitne elever, og vi andre klarte å ta oss ned til Gjendesheim før kvelden kom.

Det ble altså en lykkelig slutt på turen, men vi fant ut at vi siden burde sjekke formen på elevene før vi dro dem med oss på lengre fjellturer. I tillegg meldte vi oss kollektiv inn i Luftambulansen.

Ensom lærer...

Walter Strøm ble på midten av 70-tallet ansatt som instruktør i sveising. Å være lærer på et kursted for alkoholikere kunne gi rom for overraskelser. Det kunne hende at elevene ”sprakk” på perm uten å vende tilbake. Strøm opplevde noe slik da han dro på studietur til Trondheim med seks av sine elever.

– Jo da, vi dro inn til Trondheim. Seks elever og jeg. Turen hadde både et sosialt og faglig innhold. Gutta ba om en halvtime med handling før vi møttes igjen. Jeg så ikke noe galt i det, men jammen måtte jeg vente. To av dem møtte opp, resten benyttet muligheten til å ta seg en skikklig fest. Vi måtte returnere med nesten tom bil, og først neste dag fikk vi vite hvor de var. Da var det politiet som ringte og fortalte at klassen befant seg i fyllarresten, forteller Strøm som jobbet i verkstedet frem til 1990.

Da lærerne møtte veggen (elevene)...

r

Det var tidenes Aglo-duell. Det var mai 2008.  I Holmenkollstafetten. Mellom elever og lærere…

Stafetten består av 15 etapper og Aglo-lagene vekslet om å være først i den interne duellen. På de siste etappene greidde lærerne å få overtaket på elevene, og alt så lyst ut da lærer Gørild Joramo (t.h.) skulle ut på siste etappe. Hun ledet klart med ca.16 sekunder – noe som er svært mye når etappene bare er 600 meter…

www.aglo.no reporter på stedet den gang stod på oppløpssida og så det umulige skje. Meter for meter kom elevenes representant opp i ryggen på fru Joramo Med drøye 100 meter igjen skjedde det. Lærerne var slått knock-out av elevene sine.

Men bildet vårt viser at Gørild i alle fall gav alt – og litt til… Men elevene våre kosa seg glugg ihjel i bussen på hjemturen i alle fall.

Til Oslo med Henrik...

La oss avslutte med en elev/lærertur med tog til Oslo. Det skal handle mye om  lærer Henrik Nilsen.

Våre kvinnelige elever var av en eller annen grunn plassert litt tilfeldig rundt i kupeen. En her, en der, en tredje et sted og en fjerde et annet sted. De hadde behov for den trygghet det var å dele kupe – må vite. Nilsen organiserte. Han flyttet rundt på våre elever, og han forhandlet med andre passasjerer. Det var til dels festlig å bivåne det hele. I løpet av kort tid var hele sovevogna ominnredet. Ex-rektor Bjørn Hesselberg og undertegnede (Tor-Steinar Jorem) ante faren som lurte og snek seg stille til sengs. Og ganske riktig.

Konduktøren kom og ble mildt sagt irritert over det ekstraarbeidet Aglos mann hadde gitt ham. Lite stemte nemlig. I en arrig tone spurte han:

–Er det du eller jeg som er konduktør! Henrik forstod lite hvorfor hans edle tanker ble dratt i tvil. Trolig vurderte han å svare "jeg" på spørsmålet, men besinnet seg. Fra vår trygge seng kunne vi høre diskusjonen ute i gangen. Til slutt kom en opprørt, men glad Nilsen inn til oss. Han hadde utrolig nok fått fullmakt til å overta styringen i vogna! Typisk Henrik, eller?

Et legendarisk bilde

Dette bildet er legendarisk i Aglo-sammenheng. Det viser Bjørn Hesselberg (rektor 1985-2010) på den største T-banestasjonen i Athen i 2003. Aglo-personalet var på en av sine utenlandsturer.

Hesselberg har "rabbergast-tendenser". Med latterdøra på vidt gap slengte han seg oppå trappegelenderet og suste fra første etasje og ned til kjellernivå. Problemet var at de greske politifolkene ikke syntes seansen var særlig festlig.

Hesselberg ble bryskt tatt med inn på et kontor, og han lå rimelig tynt an. Alt lå an til en spennende historie. Undertegnede så det journalistiske poenget og behovet for dokumentasjon og knipset bildet. Snadder til årets julebord...  Da tok politiet fatt i undertegnede også.

Med tre sure politifolk som truet med glattcelle i et dystert gresk fangehull, var det bare å legge seg dønn flate.

-We are sorry, very, very, sorry, lød det relativt spakt fra duoen. Men det hjalp.

Resten av Aglo-flokken har hverken før eller siden sett de to så ydmyke og engstelige.

Lagre

Lagre

agloadresse_ny_970.JPG